en bild

I hälarna på den fruktansvärda flygolyckan av German-Wings flyget i Frankrike har det uppstått en hel del mediekritik. En mycket diskuterat fråga kretsar kring huruvida tidningarna gjorde rätt i att visa namnet och en bild på andrepiloten. Fler och fler tidningar offentliggjorde efteråt därför också sina interna diskussioner kring huruvida dem beslöt att visa eller inte visa bilden. Men det finns ett stort problem med bilderna som publicerades. Ett av fotona som sprids är inte ens på rätt person!

Det har kunnat fastställas att bilden är tagen från facebook och att den först delades på twitter. Därefter har den sedan plockats upp av flera tidningar på nätet, såväl som dagspressen och TV-nyheter. Likt dem andra bilderna som visas är detta ett foto alltså tagen från facebook, men det är helt enkelt på fel person, en man med samma förnamn och ett lite liknande utseende.

http://www.20min.ch/schweiz/news/story/23560531

Visst har jag varit medveten om att foton från sociala medier har används i reklam och stulits till catfishing profiler. Men jag trodde inte att detta skulle kunna hända hos seriösa nyhetsargenturer, såsom Tagesschau som är en av Tysklands viktigaste TV-nyhetssändningar.

Det sägs att internet har gjort att nyhets-cykeln går så mycket snabbare numera att inte all information ges den källkritik den skulle behöva innan den publiceras. Mång-informations-åldern gör information mera lättillgänglig, men mängden kan också lätt förleda till att det är fel information som delas när allting måste gå i rasande fart så att ingen annan kan hinna före…

Det finns uppenbarligen inget sätt att hindra att ens bilder blir använda i fel kontext när dem väl ligger ute på nätet. Betyder detta att man för varje bild måste avväga om risken att den används av andra är för stor? Generellt skall man ju alltid tänka utifrån möjligheten att framtida arbetsgivare kan se allt man gör på nätet och att man ska se till att skapa en online-profil som både är realistisk, genuint och positiv, alltså att visa sig som både professionell och intressant och att man kan anpassa sina beteenden (netikett)  efter omständigheter. Det är relativt enkelt att bete sig rätt på nätet. Men även om man gör allt rätt kan det ändå vändas mot en av andra. Måste den snabbhet som den digitala revolutionen innebär också nödvändigtvis betyda att källkritik kastas ut genom fönstret? Finns det något sätt att säkra sig mot att ens information eller bilder blir missbrukat?

Det verkar inte finnas en lösning. Jag tror att det enda man kan försöka är att aktivt arbeta med sin profil på nätet för att säkerställa att majoriteten av informationen som finns om en på nätet utgår ifrån en själv och människor man kan lita på. Att försöka säkerställa att det finns en officiell version av en själv på nätet som ackrediteras genom interaktioner. Detta hindrar visserligen inte från att ens material används i andra sammanhang.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s